vineri, 5 iunie 2009

Omul ca si produs si sinuciderea.

Omul ca si produs.
Definitie(din cursul de marketing de la poli):
Produsul este orice lucru care poate fi oferit unei pieţe pentru a satisface o nevoie sau o dorinţă. Produsele pot fi oferite sub formă de obiecte fizice, servicii, idei, evenimente, persoane, locuri, organizatii si combinatii intre toate aceste entitati.
Citind aceasta definitie,in tentativa de a ma pune macar in tema pentru examen,am ramas, pt cateva secunde , blocat.Tanti asta, care ne preda cursul, oare l-a citit?Tinand cont, ca pentru a satisface nevoia unui individ/interprindere ,care formeaza o piata, un produs trebuie detinut de catre acel individ/interprindere, tanti asta, enumerand printre produse si oamenii, a transmis ca o persoana poate fi de detinuta/cumparata and so on.
Bah,din cate stiu eu cam peste tat in lume asta e ilegal,chiar si in Coreea de Nord.
Sunt de parere ca daca s-ar schimba in replica"Daca doctorii ar gandi.",a lui Zaharie(profu de fizica din anul 1),cuvantul doctorii cu "marketerii" ar creste gradul de adevar.Daca tanti profesoara si-ar fi insusit macar un pic modul de gandire,si ar fi dat seama ca nu persoana este un produs ci servicile care aceasta persoana le ofera(forta de munca/expertiza intr-un domeniu).Stiu ca daca te uiti la o editie de stiri sportive in fiecare zi mai e cumparat/vandut un jucator,dar acolo obiectul tranzactie nu este jucatorul in sine,ci expertiza lui in a da cu piciorul in minge.Nu jucatorul devine proprietatea clubului ci serviciul care il ofera jucatorul,in acest caz datul cu piciorul in minge.
Sinuciderea
Tablou macabru:
Intrarea principala in faculta:Absolventi,caciulii cu ciucurei,zambete si poze.
Intrarea secundara in faculta:Poze ,dar de data asta facute de criminalisti la un baiat intins pe asfalt.
S-a sinucis un tip,dar a facut-o cu stil.A sarit de al etajul 7 in mijlocul unui grup de fumatori,probabil incercand sa demonstreze ca fumatul pe langa ca te poate ucide sau lasa ipotent ,te mai poate ,in circumstante speciale(like in timp ce fumezi o tigara te umpli din cap pana in picioare cu creier si sange),lasa cu sechele zdravene.
Ce a realizat experimentul lui, de a demonstra ca *gravitatia chiar exista, mai nimic... un reportaj facut oricum prost(oamenii de la stiri nici macar nu stiau de pe ce faculta s-a urcat);a dat drumul la un sir de glume ironice de la "Sper ca nu din cauza la Retele de calculatoare",la "Bah,ai grija ca it's raining man"; si a lansat dezbaterii filozofice intre studenti daca ar dreptul sau nu sa faca ce a facut el.
Cu ce m-am ales eu:cu 2 secunde de uitat la un cearsaf si o punga,2 secunde care oricum m-au ingalbenit timp de juma de zi;si cu reflectia asupra modului in care suntem noi(romanii,probabil europeni) invatati sa percep sinuciderea,ca si momentul de suprema libertate si control asupra fiintei noastre la care am ajuns dupa infinite cautari si trairi intense,asta te cam invata la scoala,sau ca biletul sigur spre iad,unde "Satan o sa te pise in cur in timp ce bagi la cazane"(parafrazare dupa colegii mei de scoli).

*
later edit, original:gravitatea

Un comentariu: