sâmbătă, 24 ianuarie 2009

BigBrother nu va paste incaAcum ceva serii m-am uitat fara sa vreau la Badea(ilustru atotstiutor cititor de ziaruri la ore tarzii Badea) care zicea ca astia din guvern sunt un fel de bigBrother a lui Orwell(ca orice atotstiutor a auzit Badea si de Orwell si de a lui 1984 si de big Brother care controla tot).Duma cu big brother vine ca un fel de concluzie a redactarii legii 298/2008 referitor la " retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice ".O lege de-a dreptul fascista care reglementeaza "retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice " .Cei Drept nu aveam nevoie de o asemenea lege ,ce se intampla pana acum,adica fiecare companie cam facea ce vroia stoca cat putea sau cat vroia,accesul la informatii de catre persoane fizice sau statul roman se facea dupa reglementarii interne companiilor ,era ok.
Cei drept statul baubau sa gandit sa ne verifici ce porn ne place,cat sex oral pe net/la telefon si cu cine facem.
News flash de fiecare data cand nu-ti stergi mailul din inbox sau sent se stocheaza pe un server si in mod sigur companiile au acces la propriile lor servere, plus ca prin chestia i agree with the terms daca citesti pun pariu ca le si dai dreptul,cat despre telefonul mobil unde si cand si pe cine sa sunii din nou e stocat ,ca altfel nu are cum sa-ti trimit factura sau in caz special listening-ul;).

pt cei speriati ca li se vor citi mailurile sau asculta telefonul ,am o mare surpiza nu se va intampla asta;),dupa cum zice si art11 al mai sus mentionatei legii:
Art. 11. - (1) In aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea si retinerea continutului comunicarii sau a informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.

(3) La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute in temeiul prezentei legi, cu exceptia datelor puse la dispozitia autoritatilor competente, potrivit legii, si care au fost pastrate de catre acestea, trebuie sa fie distruse prin proceduri automatizate, ireversibil.

si daca era lene sa scroluiti sau sa cititi 11 articole si in articolul 1 este un disclaimer referitor la chestia asta:
(3) Prezenta lege nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.
(4) Punerea in aplicare a prevederilor prezentei legi se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, cu completarile ulterioare.

acum chestia care e foarte importanta ce se retine:
a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;
c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;
d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
f) date necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile
by the way chestiile astea oricum exista acum si sunt cel mai probabil retinute deja de catre societatiile care iti asigura aceste servicii:
a)cum credeti ca scrie pe tel in ce zona a orasului sunteti,ati ghicit vi se urmareste si identifica sursa de comunicare
b)de unde stiu cum sa te taxeze in functie de pe cine suni,ati ghicit vi se indentifica destinatia comunicarii
c)cum se creaza listeningul,vi se scurge exact cat credit trebuie luat dupa o convorbirein functie de planul tarifar si de durata,din nou vi se determina data,ora si durata comunicarii.
d)cum se stie in functie de ce modalitatea in care ai comunicat(voce,sms,email) sa te taxeze corespunzator,exact identifica tipul de comunicare
e) oricum convorbirile sunt identificate atat prin numar cat si prin imei(seria aia ca si cnp-ul t telefoane) so si asta se face
f)basicly acelasi lucru ca si a;)
si daca tot se inampla asta de ce sa nu existe reguli bine definite cum ar fi cele descrise in articolele 4-10

nah pana acum, legea reglementeaza niste chestii care oricum se intamplau dupa bunu plac al companiilor.
Standardizarea lucrurilor astea nu duce decat la apararea drepturilor cetatenesti de care cu drag ne folosim cand vrem sa fim pro sa contra ceva, asigura o metoda prin care se pot depista abuzurile;)

Depaft marea problema e de e le vrea statul informatiile astea si cand le vrea,atunci cand esti suspectat de infractiunii grave:
f) infractiune grava - infractiunea care face parte dintre infractiunile enumerate la art. 2 lit. b) din Legea nr. 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate savarsite sau nu de un grup infractional organizat, dintre cele prevazute in cap. IV din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, precum si dintre infractiunile contra sigurantei statului prevazute in titlul I din partea speciala a Legii nr. 15/1968 - Codul penal al Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; in titlul I din partea speciala a Legii nr. 15/1968 - Codul penal al Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

Asa ca nah chill and relax big brother e departe de a se intampla in Romania.Desi mai ramane problema etica cine decide cand esti suspectat de infractiunii grave.


3 comentarii:

 1. Noua formula de salut la telefon : Buna tie si ascultatorilor nostri :)

  RăspundețiȘtergere
 2. ..u didn't get it;)nimeni nuti asculta telefonul:D..

  RăspundețiȘtergere
 3. era o gluma...
  "SARCASM" pe o foaie alba :))

  RăspundețiȘtergere